Різдвяний піст: історія виникнення, найцікавіші факти і приписи

Різдвяний піст: історія виникнення, найцікавіші факти і приписи

28.11.2018

Різдвяний піст пов’язаний із розвитком богослужіння свята Богоявлення і виникненням окремого свята Різдва. Якщо порівняти традицію свята Пасхи і Різдва, то вони дуже схожі: є саме свято, тиждень, який йому передує , строгий піст перед Різдвом і Богогоявленням.

На зразок посту перед Пасхою виник і Різдвяний піст.  На відміну від латинського адвенту, у візантійському обряді піст є чотиридесятницею – як і Великий піст має також особливості розважання над народженням, він не тільки передбачає очікування народження Спасителя, але глобальну зміну кожного життя і світу. З богословських текстів бачимо, що ще в Різдві Христовому  відбувається спасіння людського роду.

Різдвяний піст як Пилипівка – це вже завершальна частина розвитку історії посту. Спочатку був тиждень перед святом, потім додався ще довший період, який передбачав 25 днів і вже на завершення формування посту – початком посту вибрано день після свята Пилипа. І зовсім випадково. Кілька днів після свята Пилипа не знайдемо у літургійних текстах ніяких згадок про початок приготування до Різдва. Аж на каноні свята Введення в храм Пресвятої Богородиці починають співати ірмоси, які готують до приходу Спасителя.

Ще більше згадок маємо від свята Андрія. І можливо було би набагато правильніше називати цей піст Андріївкою. В день після свята Андрія богослужіння набирають зовсім іншого виміру – вже є згадки, натяки про народження Бога, подію, яка визволить людство із гріха.

Піснеспіви “Алилуя” вказують на те, що піст не є періодом смутку, але навпаки періодом радості. Найбільше текстів, які готують до Різдва, маємо у дві останні неділі перед Різдвом  і найінтенсивніше – в тиждень перед Різдвом.

Найкращий спосіб провести піст – це відкрити для себе Слово Боже, Слово, яке стало Тілом. Треба взяти собі за мету щодня читати Святе Письмо, прийти додому, відкрити і прийняти Воплочене Слово.

А щодо обмеження у їжі, то варто тут згадати слова апостола Павла: “Хто їсть – хай дякує, хто не їсть нехай дякує”. Бо не стільки важлива їжа, як духовне поглиблення і переживання свята Божого народження у житті кожної людини.

За матеріалами розмови з о. Василем Рудейком

Автор: Тетяна Трачук

Джерело: dyvensvit

Останні новини

У пʼятницю, 7 лютого, у Відпустовому центрі блаженного священномученика Симеона Лукача в Старуні традиційно молилися у першу п’ятницю місяця. Очолив...

У четвер, 30 січня, у Відпустовому центрі блаженного Симеона Лукача відбулася Архієрейська Літургія на честь свята Собору трьох святителів –...

Щомісяця Відпустовий центр у Старуні приймає тисячі паломників, які прибувають молитися у місце, де служив блаженний Симеон Лукач. У молитовних...

У четвер, 23 січня, Свята Церква спогадує пам’ять християнського подвигу Пратулинських мучеників. Цьогоріч виповнюється 151 рік від дня, коли 13...

Нещодавно розпочався Ювілейний 2025 рік. Ось найважливіше, що варто знати про цей Святий рік, який відзначатиметься під гаслом «Паломники надії». Ювілей урочисто...

Сьогодні, 31 грудня, у Відпустовому центрі блаженного Симеона Лукача у Старуні віряни зібралися на подячну Божественну Літургію, щоби скласти Богові...