Чому молитви залишаються без відповіді?

Чому молитви залишаються без відповіді?

30.10.2018

Як відомо, всі молитви отримують відповідь. У Бога три відповіді на молитви: так, немає і ще не час. Коли Бог говорить „ні“, ми думаємо, що Він не відповів. Але насправді Він відповів. Його відповідь була — „ні“.

Часом Бог говорить нам почекати, тому що тільки Він знає часи і терміни. І іноді Бог відповідає „так“.

Тож, чому наші молитви рідко отримують позитивну відповідь? Одна з причин така, що не кожна людина має обітницю відповіді на молитву. Для цього потрібно мати відносини з Богом. Звичайно, будь-хто може звернутися до Нього, але молитовне життя, відносини і спілкування з Богом є привілеєм Божої дитини.

Якщо я не маю відносин з Богом, я не можу кликати Його і очікувати, що Він неодмінно відповість. Я не можу підійти до незнайомця зі словами: „Ви могли б приготувати мені обід?“ Але я можу підійти до своєї дружини і запитати: „Приготуєш мені обід?“ Я можу попросити її про це. Так само як вона може попросити мене про щось. Це привілей відносин.

Коли дзвонить моя дружина, я відповідаю. Коли дзвонить син, я відповідаю. Відповідаю завжди. Чому? Тому що відносини важливіші за все.

Так само Бог відповідає на наші заклики — через стосунки. Якщо у нас є з Ним стосунки, Він чує нас. І відповість на молитву.

Інша причина, чому молитви залишаються без відповіді, — невисповіданий гріх. Біблія говорить:

„Ні! Це ваші беззаконня вас від Бога відлучили, ваші гріхи обличчя його від вас закрили, щоб вас не чути“ (Ісаї 59: 2).

Псалмоспівець пише:

„Якби я бачив у серці моїм беззаконня, Господь мій мене не почув би“ (Псалми 65:18).

Слово „бачив“ у даному вірші означає „чіплятися або триматися за щось“. Якщо ви, будучи християнином, практикуєте гріх, він приведе ваше молитовне життя до зупинки. Ми всі грішимо, і робимо це частіше, ніж нам здається. Але є різниця між християнином, який грішить, і християнином, який свідомо і регулярно грішить без жалю і наміри зупинитися.

Істинний християнин нещасний, коли живе в гріху. Але якщо людина може продовжувати грішити і збирається робити це далі, не маючи каяття або докорів сумління, для мене це означає, що він/вона не є Божою дитиною. Біблія говорить нам:

„Хто чинить гріх, той від диявола, бо диявол грішить від початку. На це з’явився Син Божий, щоб знищити діла диявола. Кожен, хто народився від Бога, гріха не чинить, бо його насіння в ньому перебуває; і він не може грішити, бо він від Бога народився.“ (1 Йоана 3: 8-9).

Невисповіданий гріх може перешкоджати нашим молитвам.

Егоїзм також може перешкоджати нашим молитвам. Чи знали ви, що можна молитися про хорошу справу з неправильними намірами? Наприклад: „Господи, використовуй мене. Хочу бути тим, хто говорить Твої слова“.

Але запитайте себе: для чого моліться такою молитвою? Чи не для того, щоб люди помічали вас і віддавали честь? Чи не для того, щоб мати більше підписників у соцмережах? Це неправильні мотиви бажання стати лідером, навіть якщо Бог покликав вас до цього. Бути лідером нелегко. Це несе в собі величезну відповідальність.

Чи є хтось, на кого ви маєте образу? Хтось, кого ненавидите? Ви тільки і думаєте про те, щоб знайти спосіб помститися? Якщо так, то знайте — це може перешкоджати вашої молитовної життя.

Можливо, вам дійсно заподіяли багато зла. Але прощення потрібно в першу чергу вам, а не їм. Прощаючи когось, ви звільняєте бранця: себе. Непрощення шкодить вам. І воно шкодить вашим взаєминам із Богом.

Чи страждаєте ви сьогодні? Моліться. Все йде добре? Ви благословенні зараз? Прославляйте Бога. Потребуєте зцілення? Моліться, моліться, моліться. Продовжуйте молитися. І не переставайте.

Перебуваючи в духовній битві, ми або виграємо, або програємо. Купуємо або втрачаємо. У Посланні до Ефесян 6:10сказано:

„Нарешті кріпіться в Господі та в могутності його сили“.

Суть у тому, що спочатку ми утверджуємося в стосунках і спілкуванні з Богом. Ми не залишаємо цю „територію“. Якщо невисповіданий гріх або непрощення, або що-небудь інше ставить перепону між вами і Богом, ви не можете спілкуватися з Ним. Такий стан робить вас вразливими. Тому спершу будьте міцні в Господі і Його могутності.

У всіх нас є труднощі, проблеми і потреби, про які ми молимося. У битвах Бог дає нам силу, в якій ми потребуємо. Ми в безпеці в сильних руках Господа Ісуса Христа.

 

Переклад Наталії ПАВЛИШИН

За матеріалами:dyvensvit

Останні новини

Другий рік поспіль на свято Благовіщення Пречистої Діви Марії ми відзначаємо День подяки за дар життя. Цього дня молимося до...

У першу неділю Великого посту, 24 березня, на батьківщині блаженного Симеона Лукача, що у с. Старуня, у рамках святкування храмового...

Призначенням Таїнства Єлеопомазання є цілковите зцілення душі й тіла людини, а його назва походить від практики його звершення декількома священниками...

Спільна молитва тисяч прочан, глибокі роздуми над словом Божим, прийняття Святих Таїнств та метаноя сердець – так проходили традиційні чування...

На Синоді Єпископів УГКЦ 2023 року ухвалено рішення додати до нашого Місяцеслова імен святих з інших Церков католицького сопричастя, що підкреслює нашу...

Сьогодні, у другу річницю російського повномасштабного вторгнення в Україну, з ініціативи Отця і Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава греко-католики по всій Україні та світу присвячують цей день посту, молитві та милостині, щоби об’єднатися у духовній боротьбі. Окрім того, цей день присвячений молитовному вшануванню усіх загиблих військових та мешканців міст та сіл у війні, яку переживаємо вже 730 днів.