Наша громада відзначила храмове свято в режимі онлайн

Наша громада відзначила храмове свято в режимі онлайн

13.07.2020

В цьому році наша громада відзначила своє 14-ліття!

У неділю, 12 липня, наша парафіяльна спільнота урочистою молитвою дякували Богові за своїх Небесних покровителів – Верховних апостолів Петра і Павла. На нашій парафії відбулися урочисті моління з нагоди храмового свята.

В рамках відзначення храмового свята на нашій парафії свв. апп. Петра і Павла в с. Старуня відбувалися триденні духовні науки. Їх проводив о. Софрон Зелінський, ВС. У своїх науках душпастир наголошував на найважливішій меті у житті християнина – спасти свою душу.

«З року в рік ми спостерігаємо за тим, як мало-помалу наближаємося до Вічності. Чи не є це для нас такою гарною пересторогою, щоби врешті задуматися над спасінням нашої душі? Тому все, що ми робимо – маємо робити задля цієї мети. Це повинно бути нашим першим проханням до Господа під час будь-якої молитви», – повчав проповідник.

Він також закликав не просто говорити, молитися про це, але й бути активним у своїй щоденній праці, виконуючи свої обов’язки.

«Часто багато християн жаліються на свою щоденну працю, кажучи, що щоденна робота забирає в них час на молитву. В той же час, насправді наші обов’язки і наша праця можуть допомогти нам у молитві. Для цього ми повинні їх добре та сумлінно виконувати», – вів далі проповідник.

Отець Софрон також дав слухачам п’ять відповідних порад, а опісля, на завершення науки, провів їм своєрідний «іспит», запитуючи та перевіряючи як присутні запам’ятали ці поради.

Кульмінаційним моментом святкувань стали богослужіння недільного ранку. Спершу наша громада молилася акафіст до свв. апп. Петра і Павла, який відслужив отець-парох Ярослав Середюк. Опісля всі процесійно вийшли з храму на церковне подвір’я, де священнослужителі здійснили чин освячення води. Присутній на святі о. Володимир Лукашевський після освячення благословив храм свяченою водою.

Далі, згідно програми святкувань, розпочалася урочиста Божественна Літургія, яку очолив отець-реколектант Софрон Зелінський, ВС. Участь у молитві взяв також о. Ярослав Дирів, який здійснює своє служіння на сусідній парафії св. Параскеви.

У своїй гомілії о. Софрон роздумував над постаттю святих апостолів Петра і Павла. За його словами, Церква з давніх-давен згадує пам‘ять цих двох апостолів в один день. Що цікаво – вони були абсолютно іншими людьми, протилежностями. Більше того, вони по суті навіть добре не знали одне одного.

«Петро завжди супроводжував Христа у Його земній місії і проповіді, завжди виступає як лідер апостольської спільноти, який часто бере слово від їхнього імені. Саме Йому Христос довіряє ці ключі від Царства Божого, не зважаючи на його упадок у відречення», – розповідав о. Софрон.

На його думку, це відречення стало моментом, який назавжди сформував Петра в ту особу, яку ми всі знаємо, бо ж, як говорить передання, апостол дуже часто плакав, особливо коли чув спів півня.

«Ми також часто зраджуємо: в більшій або меншій мірі, – вів далі проповідник. – І для того, щоби зробити адекватні висновки з Петрової зради для свого життя, мусимо поглянути на причини цього відречення».

За словами о. Софрона є три найважливіші причини Петрового відречення Христа: гордість, лінивство, а також наслідування Христа «здалека».

«Євангелія дуже чітко пише, що Петро ішов за Христом «здалека», коли Того вели на смерть. Здалека наслідує Ісуса Христа та особа, яка веде подвійний спосіб життя. У церкві вона одна – а в дома, на вулиці – зовсім інша», – повчав отець-реколектант та додав, що не можливо любити і наслідувати Ісуса Христа «здалека», бо дуже швидко впадемо.

«Зрада, – за його словами, – завжди приводить до двох наслідків: або ми каємось, або падаємо у відчай».

«А тому дуже важливо брати приклад якраз із навернення Петра, якому Господь, після свого Воскресіння, жодного разу не пригадав цього епізоду, адже довірився йому», – підсумував о. Софрон.

Після спільної молитви та традиційного «многоліття», о. Ярослав подякував реколектанту та присутнім отцям зі їхню участь у храмовому святі. До слова, в цьому році наша парафії переживає своє 14-ліття, а сам отець-парох пригадав, як 9 років тому вперше звершив у нашому храмі Божественну Літургію та почав свою душпастирську діяльність.

На завершення о. Софрон поблагословив присутніх мощами святих апостолів Петра і Павла, а о. Володимир Лукашевський окропив усіх свяченою водою.

Останні новини

У неділю, 7 квітня, у Відпустовому центрі блаженного Симеона Лукача провели особливий молитовний вечір за заступництвом Пресвятої Богородиці. Моління очолив...

На початку весни, в ніч з 29 на 30 березня, у Відпустовому центрі блаженного Симеона Лукача, що в с. Старуня,...

Другий рік поспіль на свято Благовіщення Пречистої Діви Марії ми відзначаємо День подяки за дар життя. Цього дня молимося до...

У першу неділю Великого посту, 24 березня, на батьківщині блаженного Симеона Лукача, що у с. Старуня, у рамках святкування храмового...

Призначенням Таїнства Єлеопомазання є цілковите зцілення душі й тіла людини, а його назва походить від практики його звершення декількома священниками...

Спільна молитва тисяч прочан, глибокі роздуми над словом Божим, прийняття Святих Таїнств та метаноя сердець – так проходили традиційні чування...