Моліться за інших. Це потрібно не лише їм, а й вам!

Моліться за інших. Це потрібно не лише їм, а й вам!

19.10.2018

Біблія заохочує нас до регулярної молитви за інших людей. І це особливо видно у численних прикладах Святого Письма. Наприклад, у Книзі Якова 5:16: „Сповідайте, отже, один одному гріхи ваші й моліться один за одного, щоб вам видужати. Ревна молитва праведника має велику силу“.

Моліться. Моліться за інших людей. Моліться один за одного.

Вираз „один за одного“ в даному тексті має на увазі, що люди, з якими ви так чи інакше пов’язані, це люди, за яких вам потрібно обов’язково молитися. Це те, що Бог хоче від нас: Його це радує. І це повинно пробуджувати в нас розраду: коли ми стаємо на коліна і клопочемося за когось, то Бог нам посміхається, тому що таким чином ми слухняні Його Слову.

Крім того, в Біблії є приклади, не тільки веління про те, що нам слід робити, але приклади, де апостол Павло молиться за своїх одноплемінників.

Римлян 10: 1: „Брати, бажання мого серця і моя молитва до Бога за них, щоб вони спаслися“.

Тож навіть просто читання цих слів Святого Письма може надихнути і мотивувати — дати нам сили активно рухатися вперед. Він молиться за невірних, але також і за вірних в Ефесян 1 і Ефесян 3, в Колосян 1 і Филип’ян 1 — це великі молитви Павла. Я захоплююся ними. Багато розмірковуйте над молитвами Павла і моліться цими молитвами. Приклад у посланні

Филип’ян 1:9-10: „Молюся і про те, щоб любов ваша дедалі більш і більш зростала у досконалім знанні та в усякому досвіді, щоб ви могли розпізнавати те, що ліпше; і щоб були чисті й бездоганні в день Христа“.

Для мене молитви Павла надихають молитися так за інших. Тому так важливо зробити ці молитви частиною нас, щоб ми теж молилися їх за інших.

Також є прохання Павла читачам його послань молитися про нього.

„А втім, молітеся, брати, за нас, щоб Господнє слово ширилося та звеличувалося, як і у вас“ (2 Солунян 3: 1).

І Римлян 15: 30-31 — „Благаю вас, брати, Господом нашим Ісусом Христом і любов’ю Духа – ревно змагатися зо мною в молитвах за мене до Бога, щоб мені вирватися від невірних в Юдеї і щоб служба моя в Єрусалимі була святим приємна“.

Слова про те, що найбільша людина за всю історію людства, крім Ісуса, просить молитися так про себе, наповнюють мене такий цілющою силою і теплотою. У мене просто виникає бажання стати на коліна і помолитися так за іншу людину, тому що, якщо в цьому мав потребу Павло, то всі, кого ми знаємо, потребують подібної молитви.

Тому, думаю, що найбільшою мотивацією є те, що Бог говорить нам молитися і дає безліч прикладів, як це робити. І Йому подобається, коли ми так робимо, і, мабуть, тому Одкровення 5: 8 описує молитви в золотих чашах в руках старців як фіміам:

„І коли взяв книгу, чотири істоти і двадцять чотири старші впали перед Агнцем, маючи кожен гуслі і келехи золоті, повні тиміяму, що є молитви святих“.

Сім простих порад щодо молитви за інших

 Використовуйте список. Розділіть його на категорії. Йдеться про людей, так? Швидше за все, з часом ви познайомитеся з більшою кількістю людей, більше людей проситимуть вас молитися за них, ваше коло взаємин буде зростати, тому один список, звичайно ж, не вмістить всіх. Вам потрібно розділити його на частини, різні групи.

Міркуйте і моліться за принципом концентричних кіл, де найближчі родичі перебувають ближче до центру, а потім йдуть молитви за групи людей, служіння і народи.

Моліться за Святим Письмом про цих людей. Це допоможе урізноманітнити ваші молитви. Спочатку читайте Слово Боже. Міркуйте над ним. Моліться словами Писання. А потім моліться про те, що Бог вам показує у Слові, за людей, які в вашому молитовному списку на цей день.

Періодично оцінюйте свої молитви за них, порівнюючи те, про що ви молитесь з молитвами в Новому Завіті. У Новому Завіті є список приблизно з 40 різних молитов.

Чергуйте спільні молитви з конкретними. Багато людей побоюються спільних молитов. Наприклад, „Хай святиться ім’я Твоє… і на землі, як на небі“. Це велика, спільна молитва. Конкретні молитви також важливі. Особлива молитва може звучати так: „Благослови Володимира знайти роботу на цьому тижні. Господи, він вже давно не працює. Допоможи йому знайти роботу“. Це конкретна прохання. І ви можете, — раз! — і відразу ж побачити відповідь на молитву. Спільна молитва звучала б так: „Господи, нехай любов Володимира до Тебе зростає, і він цінує Тебе понад усе“. Результат такої молитви побачити набагато складніше, правда? Але така молитва просто необхідна.

Моліться в мовчанні про людей і спостерігайте, як Бог вкладає вам думки про те, в чому може полягати потреба цих людей на сьогоднішній день, і потім моліться про це, якщо Бог вказує вам на щось конкретне.

І останнє: шукайте відповіді. Записуйте їх. Ведіть записи чи щоденник. А що допомагає підтримувати свіжість і природність молитви — це те, що все випливає зі Слова і повертається до Слова. Не можу не підкреслити думку про те, що ми не хочемо говорити завченими фразами, механічно і одне і те ж. І найкращий спосіб уникнути цього — дозволити Слову кожен день „освіжати“ нас і наші молитви за інших людей.

Переклад і адаптація Наталії ПАВЛИШИН

За матеріалами:dyvensvit

Останні новини

У неділю, 7 квітня, у Відпустовому центрі блаженного Симеона Лукача провели особливий молитовний вечір за заступництвом Пресвятої Богородиці. Моління очолив...

На початку весни, в ніч з 29 на 30 березня, у Відпустовому центрі блаженного Симеона Лукача, що в с. Старуня,...

Другий рік поспіль на свято Благовіщення Пречистої Діви Марії ми відзначаємо День подяки за дар життя. Цього дня молимося до...

У першу неділю Великого посту, 24 березня, на батьківщині блаженного Симеона Лукача, що у с. Старуня, у рамках святкування храмового...

Призначенням Таїнства Єлеопомазання є цілковите зцілення душі й тіла людини, а його назва походить від практики його звершення декількома священниками...

Спільна молитва тисяч прочан, глибокі роздуми над словом Божим, прийняття Святих Таїнств та метаноя сердець – так проходили традиційні чування...